28-12-2017

De Hongaarse sopraan Mária Németh overleed op 28 december 1967 in Wenen.

Mária Németh werd op 13 maart 1897 geboren in Körmend. Zij studeerde in Boedapest bij Georg Anthes en Géza László, in Milaan bij Giannina Russ, in Napels bij Fernando de Lucia en in Wenen bij de Poolse sopraan Felicie Kaschowska.

Németh maakte haar operadebuut in 1923 in Boedapest als Sulamith in ‘Die Königin von Saba’ van Goldmark. Zij debuteerde op 22 september 1924 in de Wiener Staatsoper als Leonora in ‘Il Trovatore’ van Verdi en zou er tot en met 1946 blijven zingen in 17 rollen.

Tevens trad zij in 1928 op in de Opéra de Paris als Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart en in 1931 in het Royal Opera House Covent Garden van London in de titelrol van ‘Turandot’ van Puccini.

Andere rollen van haar repertoire waren de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’, Donna Anna in ‘Don Giovanni’ en Ismene in ‘Idomeneo’ van Mozart, Martha in ‘Tiefland’ van D’Albert, Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’ en ‘Simon Boccanegra’ van Verdi, Senta in ‘Der fliegende Holländer’ en Brünnhilde in ‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni, Valentine in ‘Les Huguenots’ van Meyerbeer, Rachel in ‘La Juive’ van Halévy en de titelrollen in ‘Aida’ van Verdi, ‘Tosca’ van Puccini, ‘Violanta’ en ‘Das Wunder der Heliane’ van Korngold en ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss.

Kijk op YouTube