december 2017

 

De Duits-Oostenrijkse coloratuursopraan Renate Holm viert in 2017 haar 60-jarige operajubileum. Ter gelegenheid daarvan verschijnt haar nieuwe boek ‘Wer seiner Seele Flügel gibt’.

Renate Holm werd op 10 augustus 1931 als Renate Franke in Berlijn geboren en studeerde zang bij Maria Ivogün, Waltraud Waldeck, Maria Hittorf en Svanhvit Egilsdottir. Renate Holm had al in twaalf speelfilms gespeeld voordat zij haar professionele operadebuut maakte in 1957 als Helene in ‘Ein Walzertraum’ van Oscar Straus bij de Wiener Volksoper. Op 31 oktober 1960 debuteerde zij in Wiener Staatsoper. Een jaar later werd zij daar door Herbert von Karajan geëngageerd als ensemblelid en zij zou er tot en met 1990 in 474 voorstellingen optreden. 

In het jaar na haar afscheid van de Wiener Staatsoper bracht Renate Holm haar biografie ‘Ein Leben nach Spielplan’ uit. Nu ruim 25 jaren later werd het tijd voor een aanvulling hierop. Het nieuwe boek ‘Wer seiner Seele Flügel gibt…; Mit Kunst das Leben meistern’ concentreert zij op de mens achter de zangeres. In 47 ontmoetingen met Christine Dobretsberger – redactrice van de Wiener Zeitung – sprak de zangeres over uiteenlopende onderwerpen.

In ‘Wer seiner Seele Flügel gibt’ vertelt Renate Holm hoe zeer het zingen een stempel drukt op haar leven en hoe zij de uitdagingen van het dagelijkse leven met haar kunst tegemoet treedt. Veel kracht put zij onder andere uit haar hobby “boerin uit liefde” en verzorgt zij haar talrijke dieren in haar molen in Niederösterreich. In het boek vertelt Renate Holm over haar liefde voor dieren, de honden Blacky, Flora en Snooffy, de katten Bimbo en Stümpfi, de geit Lisi,de dwergezels Susi en Mecki, over haar levensthema discipline, geloof, bijgeloof, astrologie, boeddhisme, Tai Chi, de liefde, leeftijd en het uiterlijk. En wie kan bedenken dat de zangeres met een nekrol slaapt om haar kapsel in perfecte staat te houden?

De zangcarrière van Renate Holm komt zijdelings aan bod. Zo beschrijft zij het begin van haar loopbaan, hoe haar artiestennaam ontstond, haar werk met Karl Böhm (die een Metropolitan-engagement als Musetta voor haar verhinderde door geen vrij te geven van een repetitie), Herbert von Karajan en Robert Stolz en zangtechniek, onderwijs en ademoefeningen. Er zijn een paar anekdoten over optredens en collega’s en het boek geeft niet veel informatie over repertoire.

Het boek bevat 75 foto’s uit het leven van Renate Holm en bijlagen met een overzicht van haar films, een selectie uit haar rollen in opera, operette, musical en theater, een selectie uit haar discografie en haar onderscheidingen.

Amalthea Signum Verlag, Wenen
2017, €25.00
ISBN: 978-3990500989
240 blz, Hardcover