25-12-2017

De Italiaanse mezzosopraan Luisa Natalia Bartoletti werd op 25 december 1917 geboren.

Luisa Bartoletti studeerde zang aan het Conservatorio San Pietro a Majella van Napels bij Teresa Serrao en Emilia Gubitosi.

In 1939 debuteerde Luisa Bartoletti aan het Teatro San Carlo van Napels in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi naast Maria Caniglia, Benjamino Gigli en Carlo Tagliabue. De mezzo zong in de jaren daarna in diverse belangrijke Italiaanse operahuizen en festivals.

In 1949 trad zij als Preziosilla in ‘La Forza del Destino’ van Verdi op in het Teatro Colón van Buenos Aires, waar zij gedurende 25 jaren een succesvolle carrière had. In 1956 werkte zij in het Teatro Coliseo van Buenos Aires mee aan de wereldpremière van de opera ‘Bodas de Sangre’ van Juan José Castro. Verder trad zij op in Argentijnse premières van ‘The Rake’s Progress’ van Strawinsky (1959 als Baba the Truk), ‘Turandot’ van Busoni (1964 als Adelma), ‘Assassinio nella Cattedrale’ van Pizzetti (1967) en van de Tweede Symfonie van Mahler (1965 Buenos Aires).

Andere belangrijke opera’s van haar repertoire waren ‘Il Matrimonio Segreto’ van Cimarosa, ‘Lo Frate ’nnamorato’ van Pergolesi, ‘Adriana Lecouvreur’ van Cilea (Principessa di Bouillon), ‘Aida’ van Verdi (Amneris), ‘Il Trovatore’ van Verdi (Azucena), ‘Cavalleria Rustica’ van Mascagni (Santuzza) en ‘Suor Angelica’ van Puccini (Principessa).

Haar mezzo is vastgelegd op diverse live-opnamen uit Buenos Aires, waaronder als La Cieca in ‘La Gioconda’ (label Walhall, 1960), Enrichetta in ‘I Puritani’ (label Myto, 1961), Mamma Lucia in ‘Cavalleria Rusticana’ (label VAI, 1968) en Marthe in ‘Faust’ (label Myto, 1971).