november 2017

 

Joseph Darsky voltooit met het boek ‘Chaliapin and the Jews; The Question of Chaliapin’s Purported Antisemitism’ zijn trilogie over de Russische bas Feodor Chaliapin.

Joseph Darsky schreef eerder al de twee Engelstalige boeken ‘Tsar Feodor; Chaliapin in America’ (2012) en ‘Sex and the Singer; Women in Feodor Chaliapin’s Life’ (2014) en in zijn nieuwste boek ‘Chaliapin and the Jews; The Question of Chaliapin’s Purported Antisemitism’ beschouwt hij het leven en werk van de Russische bas Feodor Chaliapin nu vanuit een andere, interessante invalshoek.

Chaliapin is door sommige auteurs beschuldigd van antisemitisme zonder dat zij hiervoor verklaringen of verwijzingen gaven. Deze aantijgingen zijn echter door de kinderen van Chaliapin altijd tegengesproken. Tot nu toe was het onderwerp ‘Chaliapin en de Joden’ nog nooit echt grondig onderzocht en derhalve kreeg Joseph Darsky van diverse kanten het verzoek om verdere feiten na te sporen, die de beschuldigingen van Chaliapins antisemitisme konden weerleggen.

Joseph Darsky is veertig jaren van zijn leven bezig geweest met onderzoek naar het leven en de carrière van Feodor Chaliapin. Al twintig jaar geleden was Darsky begonnen alle feiten van Chaliapins associaties met Joden te verzamelen en voor het boek ‘Chaliapin and the Jews’ vergaarde hij nog aanvullende informatie uit Russische en internationale archieven en bibliotheken en door middel van interviews met familie, bekenden en collega’s van Chaliapin.

‘Chaliapin and the Jews’ toont Chaliapins goede daden en warme vriendelijke zienswijze jegens de Joden en betuigt hoe Joodse invloeden het leven en de kunst van de Russische bas vormden. Darsky noemt de vele Joodse impresario’s, zangers en niet-zangers, waarmee Chaliapin samenwerkte. Daarnaast worden tientallen banden geduid, die Chaliapin had met Joodse schilders, beeldhouwers, schrijvers, musici, begeleiders en andere Joodse betrekkingen. Chaliapins levenslange vriendschap met de Joodse tenor en impresario Isay Dvorischin wordt in een apart hoofdstuk uitgediept en ook de betrekking van de bas met zijn Joodse advocaat Mikhail Volkenstein krijgt een eigen kapittel. Ten slotte somt Darsky Chaliapins liefdadigheden voor Joden en Joodse instelling op.

‘Chaliapin and the Jews’ maakt opnieuw duidelijk dat Joseph Darsky de belangrijkste autoriteit in de wereld is over het leven en de kunst van Feodor Chaliapin. Met het boek presenteert Darsky een mammoetklus van uitgebreid en gedetailleerd onderzoek, dat slechts werd bemoeilijkt door de vaak onzekere Russische informatievoorziening vanwege de problematische geschiedenis van de Russen met het Joodse volk. Uiteindelijk verschaft ‘Chaliapin and the Jews’ een uitstekend beeld van Chaliapins relatie met de Joden.

Darsky geeft helaas geen opsomming van de individuele beschuldigingen van antisemitisme aan het adres van Chaliapin en dat is jammer, want dit zou zijn verdediging nog de rechtvaardiger hebben gemaakt. Bij elke Joodse relatie van Chaliapin presenteert Darsky een grondige biografie. Door die tientallen namen leest het boek soms als een opsomming, maar Darsky weet te blijven boeien door de anekdotes en zijn verbindende verteltrant. Het lijkt alsof Darsky het boek ingesproken heeft in plaats van opgeschreven. Zijn Engels is beter dan in ‘Tsar Feodor’, maar nog altijd valt op dat hij geen moedertaalspreker is, zoals in “on tour of St. Petersburg” en “to please to Dvorischin”. Er zijn diverse foutieve spellingen van namen, zoals Othello, Zigfrid, Tsuniga, Don Jose, Escamilio, Freda Hempel en Rolland. En als groot fan van Chaliapin is het voor Darsky soms moeilijk – net als in ‘Tsar Feodor’ – om objectief te blijven. Het is prettig dat de voetnoten onderaan de pagina vermeld staan en het boek bevat een handige lijst met personalia, een index met namen en er zijn 33 pagina’s met fraaie foto’s.

Joseph Darsky weerlegt in ‘Chaliapin and the Jews’ overduidelijk enigerlei beschuldigingen van antisemitisme aan het adres van Feodor Chaliapin. ‘Chaliapin and the Jews’ is een fascinerend boek geworden, dat niet alleen een belangrijke bijdrage is aan de bibliografie over de grote Russische bas, maar tevens belangwekkend is voor onderzoekers naar Joodse bijdragen in de kunst.

Nova Science Publishers, New York
2017, €95.00
ISBN: 978-1-53612-368-5
285 blz, Paperback