15-11-2017

De Italiaanse dirigent Gabriele Ferro werd op 15 november 1937 in Pescara geboren.

Gabriele Ferro was de zoon van dirigent Pietro Ferro en studeerde piano en compositie aan de Accademia di Santa Cecilia in Rome. In 1970 won hij een concours voor jonge dirigenten van de RAI.

Op 12 januari 1973 dirigeerde Gabriele Ferro voor het eerst in het Teatro alla Scala van Milaan tijdens een concert. Zijn operadebuut in de Scala was pas in 1994 met ‘Maometto II’ van Rossini.

Zijn internationale carrière bracht hem voor de Wiener en Bamberger Symphoniker, het Orchestre de la Suisse Romande, het Orchestre Philharmonique de Radio France en het BBC Symphony Orchestra.

Tussen 1979 en 1991 was Ferro dirigent van het Orchestra Sinfonica Siciliana en tegelijkertijd eerste dirigent van het Orchestra della RAI en Generalmusikdirektor van de Staatsoper Stuttgart.

Vanaf 1978 maakte Ferro naam als operadirigent en dirigeerde hij onder andere in het Teatro La Fenice van Venetië, het Teatro Communale van Florence, het Royal Opera House Covent Garden in Londen (debuut ‘Il Barbiere di Siviglia’ op 22 maart 1985), de Deutsche Oper in Berlijn en operahuizen van Chicago, San Francisco, Los Angeles en Tel Aviv.

Sinds 1999 is Ferro artistiek directeur van het Teatro San Carlo in Napels en sinds 2001 eerste gastdirigent van het Teatro Massimo in Palermo.

Ferro dirigeerde in april en mei 1990 bij De Nederlandse Opera ‘Le Comte Ory’ van Rossini en in december 2001 in Het Muziektheater te Amsterdam de opera ‘L’Elisir d’Amore’ van Donizetti.

Zijn repertoire omvat verder werk van hedendaagse componisten als Luciano Berio, Aldo Clementi, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono en Karlheinz Stockhausen.

Kijk op YouTube