14-11-2017

De Universiteit van Wenen heeft een plagiaatproces tegen de toekomstige chef van de Wiener Staatsoper Bogdan Roščić geseponeerd.

Volgens plagiaatexpert Stefan Weber had Bogdan Roščić in zijn proefschrift “Gesellschaftstheorie als kritische Theorie des Subjekts: zur Gesellschaftstheorie Th. W. Adornos” uit 1988 bepaalde passages zonder bronvermelding overgenomen. Roščić zou deze passages letterlijk hebben overgeschreven uit het doctoraalwerk van Peter Decker uit 1982 “Die Methodologie kritischer Sinnsuche; Systembildende Konzeptionen Adornos im Lichte der philosophischen Tradition”.

Externe experts onderzochten nu de beschuldiging. Die concludeerden echter dat de passages kwantitatief, noch kwalitatief relevant zijn voor het werk. Valse opzet om een academische titel voor te wenden werd niet ontdekt. Op basis van deze conclusie kan Roščić zijn titel behouden. Vanaf 2020 is Roščić de opvolger van Dominique Meyer als chef van de Wiener Staatsoper.

Lees in Wiener Zeitung

© Herbert Neubauer