07-11-2017

Op 5 november 2017 is de Amerikaanse tenor Louis Roney overleden.

Louis Roney werd op 26 januari 1921 in Atlanta geboren. Hij maakte zijn operadebuut in 1948 als Cavaradossi in ‘Tosca’ van Puccini bij de New York Philharmonic onder leiding van Dmitri Mitropoulos.

In 1957 zong hij bij de Maggio Musicale Fiorentino in de Italiaanse plaats Florence in de opera ‘Gli Abencerragi’ van Cherubini naast Anita Cerquetti onder leiding van Carlo Maria Giulini.

Roney maakte al in het seizoen 1964/1965 zijn operadebuut in Nederland als Cavaradossi bij De Nederlandse Opera. Op 3 augustus 1966 maakte hij zijn enige optreden bij de Metropolitan Opera in het Lewisohn Stadium in Manhattan, New York. Toen zong hij tijdens een Strauss Evening drie fragmenten uit ‘Der Zigeunerbaron’ onder leiding van Franz Allers.

Hij trad in 1976 op als Jésus in de Amerikaanse première van het oratorium ‘Marie-Magdeleine’ van Jules Massenet in het Lincoln Center van New York naast Régine Crespin. Op 5 november 1976 maakte hij zijn debuut in de Opéra de Paris als Aegisth in ‘Elektra’ van Richard Strauss naast Birgit Nilsson in de titelrol en Christa Ludwig als Klytämnestra.

Gedurende vele jaren zong Roney in belangrijke operahuizen van Amerika, Canada en Europa. Zo trad hij op in Berlijn, Brussel, Hamburg, Hamburg, München, Lissabon, Wenen, Frankrijk en ook Montreal. Als Radamès zong hij in 1981 in de grootschaligste ‘Aida’ in de Hartford Arena. Verder speelde hij mee in twee operafilms; ‘Carmen’ uit Montreal en ‘Les Contes d’Hoffmann’ uit Parijs.

Louis Roney schreef meer dan 2,000 columns met culturele commentaren voor ‘Play on!’. In 2012 ontving hij daarvoor de prijs “Best Column of the Year”. Gedurende 24 jaren was Louis Roney ‘Distinguished Professor of Music’ en ‘Artist in Residence’ van de University of Central Florida, Orlando. Hij overleed in zijn huis in Winter Park te Florida.

Lees in Orange Observer