04-11-2017

Op 3 november 2017 is de Italiaanse tenor Gaetano Bardini overleden.

De Italiaanse tenor Gaetano Bardini werd op 8 oktober 1926 in de gemeente Riparbella geboren. Hij studeerde zang in Pisa bij de tenor Galliano Masini. Hij won in 1956 de eerste prijs op het Concorso Nazionale Italiano, waarbij hem de prijs uitgereikt werd door de tenor Benjamino Gigli. Nadat Bardini in 1957 debuteerde in Livorno als Osaka in ‘Iris’ van Mascagni kreeg hij een succesvolle carrière aan Italiaanse operahuizen als het Teatro San Carlo van Napels, het Teatro Massimo van Palermo en het Teatro Bellini van Catania.

Bardini maakte op 17 januari 1966 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Dick Johnson in ‘La Fanciulla del West’ van Puccini toen hij voor de tweede en derde akte inviel voor Franco Corelli. In deze voorstelling zong Eleonor Steber als Minnie haar laatste voorstelling in de Met. Daarna was Bardini nog vijf maal te bewonderen in de Met als Johnson.

Bardini zong in november 1971 in het Congresgebouw van Den Haag de rol van Alvaro in ‘La Forza del Destino’ in een productie van de Westnederlandse Operastichting. Hij trad ook drie keer op in de Wiener Staatsoper. Hij maakte er zijn debuut op 14 september 1973 als Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’ en zong op 15 en 22 februari 1974 Pinkerton in ‘Madama Butterfly’. Overige gastoptredens brachten hem naar Mexico Stad, Boedapest, Warschau, Praag, Londen, Zwitserland en diverse Duitse en Franse operahuizen. Zijn stem is vastgelegd op diverse plaatopnamen, waaronder als Manrico in ‘Il Trovatore’ (1968, Supraphon).

Kijk op YouTube

Lees in Il Tirreno