25-10-2017

De Nationale Opera hoeft een boete van 18.000 euro niet te betalen. Het operagezelschap had die boete van de arbeidsinspecteur gekregen voor gevaarlijke omstandigheden tijdens de repetities voor de opera Siegfried in het Muziektheater Amsterdam.

De Nationale Opera (DNO) gebruikt sinds 1998 in het decor van de opera ‘Siegfried’ van Pierre Audi een brede marmeren balk op drie meter hoogte zonder valbeveiliging. Het gevaarte vond het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te hoog voor de spelers – waaronder een twaalfjarige jongen – en verwees naar de richtlijnen van het Arbeidsomstandighedenbesluit.
DNO dacht daar echter anders over en eiste bij de rechtbank de boete van 18.000 euro terug. Er zou volgens DNO geen sprake zijn van valgevaar. Maar de rechtbank oordeelde dat er wel degelijk sprake was van een ernstige overtreding, namelijk het niet plaatsen van een hek tegen valgevaar waar dat wel mogelijk was.

DNO ging met succes in beroep tegen de boete bij de Raad van State. Volgens De Nationale Opera hield de arbeidsinspecteur bij het opleggen van de boete te weinig rekening met het het artistieke karakter van de podiumkunsten. De Raad van State geeft het operagezelschap hierin gelijk.

Lees in De Telegraaf

© ANP