09-10-2017

De bariton Alain Fondary werd op 9 oktober 1932 in de Franse gemeente Bagnolet geboren.

Alain Fondary studeerde in Parijs bij Georges Jouatte, Yvonne Pons en Andrée Hauth en maakte in 1968 zijn operadebuut als Tonio in ‘Pagliacci’ bij het Théâtre de Cherbourg.

Hij zong vanaf 1975 in Dijon, Lille, Straatsburg en Genua. Op 12 oktober 1979 maakte hij zijn debuut bij de Grand Opéra van Parijs met de rol van Sulpice in ‘La Fille du Régiment’ van Donizetti. Verder zou hij bij de Opéra nog optreden in ‘I Lombardi alla Prima Crociata’ van Verdi (1984), ‘Montségur’ van Marcel Landowksi (1987), ‘Don Carlo’ (1987) en ‘Rigoletto’ (1988) van Verdi.

Op 25 november 1985 debuteerde Alain Fondary als Jack Rance in ‘La Fanciulla del West’ van Puccini in het Royal Opera House Covent Garden van Londen. Een maand later maakte hij op 24 december 1985 zijn debuut in het Teatro alla Scala van Milaan als Amonasro in ‘Aida’ van Verdi. Hij was in 1995 terug in de Scala als Jack Rance.

Hij trad in 1988 voor het eerst op in de Metropolitan Opera van New York als Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’ en hij zong bij de Met tot en met 1998 in 41 voorstellingen ook nog Amonasro, Barnaba in ‘La Gioconda’ van Ponchielli, de Grand-Prêtre de Dagon in ‘Samson et Dalila’, de titelrol in ‘Rigoletto’, Scarpia in ‘Tosca’ en Jack Rance. Op 22 december 1990 debuteerde hij in de Wiener Staatsoper als de Le Grand-Prêtre de Dagon.

Verder gaf Fondary gastoptredens in onder andere Nice, Monte Carlo, Marseille, Dallas, San Francisco, München, Barcelona, Lyon, Brussel en Genua.

In 2000 trad hij nog op in De Munt Brussel als Iago in ‘Otello’ van Verdi, in het Teatro Carlo Felice van Genua als Comte de Toulouse in ‘Jérusalem’ van Verdi, bij de Opéra van Monte Carlo als Don Candido Gamboa in de wereldpremière van de opera ‘Cecilia’ van Charles Chayne en als Amonasro bij de Koninklijke Opera van Wallonië. In het Théâtre Massenet van St. Étienne zong hij in 2001 de rol van Hérode in ‘Hérodiade’ van Massenet.

Zijn stem is vastgelegd door labels als Cybelis (‘Montségur’ van Landowski), RCA (Jack Rance in ‘La Fanciulla del West’), EMI (‘Samson et Dalila’, ‘Don Quichotte’ van Massenet en Capulet in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod) en Koch/Schwann (Grand-Prêtre de Dagon in ‘Samson et Dalila’).