06-07-2017

Op 6 september 2017 is het tien jaar geleden dat de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti op 71-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Luciano Pavarotti was één van de meest beroemde operazangers ooit, die gekenmerkt werd door de witte zakdoek waar hij altijd mee optrad. En daar had hij een heel specifieke reden voor.

Op het podium droeg de tenor altijd een witte zakdoek met zich mee. Om het zweet weg te vegen, is wat de meeste mensen denken. Maar dat blijkt niet waar. Tenor Stefan Cifolleli vertelde deze week bij Radio 1 dat hij zelf les kreeg van de grootmeester. Zo kwam hij te weten waar de witte zakdoek voor diende: “Het had allemaal te maken met nervositeit. Pavarotti wist niet wat hij moest doen met zijn handen. Zijn pianist had hem aangeraden: ‘neem toch een zakdoek’. En toen is het een marketing-ding geworden.”

Lees in Het Laatste Nieuws