03-09-2017

Op 28 augustus 2017 is de Duitse sopraan Helga Moira overleden.

Helga Moira werd op 28 juni 1935 in Hamburg geboren. Zij studeerde in Berlijn bij Margarete Klose, Richard Sengeleitner en Margarete Lohmann en in Verona bij Sergio Ravazzin, de toenmalige intendant van de Arena di Verona. Zij trad op in onder andere Keulen, Salzburg en Napels. In Berlijn gaf zij veel recitals en concerten. Tevens zong zij in het Theater des Westens van Berlijn de rol van Saffi in ‘Der Zigeunerbaron’ van Johan Strauss jr. In Keulen was zij te horen in de titelrol van ‘Suor Angelica’ van Puccini. Het operafestival van de Spaanse stad Vigo opende zij met de vertolking van Lady Macbeth in ‘Macbeth’ van Verdi. Gastoptredens brachten haar naar Hamburg, Salzburg, Verona, Treviso, Napels en Venetië.

Radio-opnamen waren een groot bestanddeel van haar artistieke werk, waaronder een recital met liederen van Brahms met pianist Christoph Rueger in 1985. Tevens nam zij in 1984 een grammofoonplaat op met ‘Zigeunerlieder’ van Dvořák, Tsjaikovsky en Brahms met pianobegeleiding van Wilhelm von Grunelius. Helga Moira overleed in Berlijn.

Lees in Der Tagesspiegel