© Marleen Dalhuijsen

Jeannette van Schaik

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2017 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van €2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 17 september 2017. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de vijf Nederlandse deelnemers, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronde van het IVC op 9 en 10 september 2017.

De sopraan Jeannette van Schaik (1988) studeerde klassiek zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego en David Bollen. Momenteel studeert zij aan de Dutch National Opera Academy bij Ira Siff, Peter Nilsson en Nathalie Doucet.

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?

– Alle opera’s van Puccini en Verdi, symfonieën van Beethoven en Mahler, van Brahms en Debussy en de liederen van Duparc en Richard Strauss.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

– ‘Le Nozze di Figaro’, de Metropolitan Opera productie uit 1985 met Carol Vaness, Thomas Allen en Frederica von Stade onder leiding van James Levine, ‘Madama Butterfly’ met Mirella Freni en Plácido Domingo onder leiding van Herbert von Karajan, ‘La Bohème’, de Zefirelli-productie met Freni en Ruggero Raimondi onder leiding van Herbert von Karajan, ‘Pagliacci’ met Teresa Stratas en Luciano Pavarotti en de verzamelde werken van Maria Callas. Ai, ik kan nog wel even doorgaan, mag ik niet gewoon mijn Spotify account meenemen?

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?

– Ik luister eigenlijk verreweg het meeste naar klassieke muziek, maar als ik eens een uitstapje maak, komen onder anderen Ella Fitzgerald, Mark Knopfler, Racoon, Jo Stafford, de close-harmony albums van de King’s Singers, Nina Simone, Jake Bugg en Simon & Garfunkel voorbij.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?

– De ‘Vier letzte Lieder’ van Richard Strauss en opera’s van Puccini emotioneren mij altijd. Maar eigenlijk kan alles wat recht vanuit het hart met passie wordt gezongen of gespeeld mij enorm raken, vooral bij live-optredens.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?

&

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?

– Ik denk niet echt in onder- of overgewaardeerde werken. Het blijft vooral een kwestie van smaak, en bepaalde stukken zijn natuurlijk met recht heel populair. Ik ben alleen wel van mening dat we in de programmering te vaak dezelfde stukken terug zien komen terwijl er nog zoveel meer mooie muziek is die onze aandacht verdiend!

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?

– ‘Dialogues de Carmélites’ van Poulenc in de regie van Robert Carsen bij DNO heeft op mij een diepe indruk achtergelaten, wat een prachtige en aangrijpende productie! ‘Così Fan Tutte’ in de regie van Lotte de Beer, ondanks dat ik een hekel heb aan clowns was ik enorm ontroerd door deze ontwapenende productie, ook nog eens fantastisch gezongen en gespeeld door een grotendeels jonge Nederlandse cast. Het recital van Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek met het Residentie Orkest in het Concertgebouw van Amsterdam dit voorjaar, waar mijn vriend als verrassing kaartjes voor had gekocht, een heel bijzonder concert!

8. Recente films, die je mooi vond?

– Eigenlijk houd ik meer van series; ‘Mad Men’, ‘House of Cards’, ‘Game of Thrones’, ‘Downton Abbey’… Maar als ik toch een recente film moet noemen was ik erg onder de indruk van ‘Fences’ met Denzel Washington en Viola Davis.

9. Een paar volgens jou klassiekers films?

– ‘Intouchables’, ‘La Vita È Bella’, ‘The Shawshank Redemption’ en de BBC Classics mini-series.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?

– ‘Een Schitterend Gebrek’ van Arthur Japin en mijn ‘La Bohème’-partituur.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?

– Mijn onvoorwaardelijke passie voor muziek.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?

– Dat ik geen rijbewijs heb.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?

– Jurkjes met hakken, mijn fiets en bubbels (in een glas of in bad).

14. Als ik er eens uit wil…

– Dan ga ik het liefst naar het strand (20 minuten fietsen vanaf mijn huis!).

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…

– Ook ruim zeven jaar hobo heb gespeeld.

16. Mijn favoriete steden zijn

– Rome (maar eigenlijk alle steden in Italië) en Haarlem. New York staat hoog op mijn verlanglijstje!

17. Ik ben stiekem verliefd op

– Eddie Vedder.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot

– Honing op mijn cappuccino.

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten

– Ik droom er wel van om terug in de tijd te kunnen om Maria Callas live te zien en horen.

20. Ik heb nooit begrepen waarom

– Mensen er zoveel behoefte aan hebben om alles en iedereen (inclusief zangers en stemmen) in hokjes te stoppen.