© Wiebke Grave

Vera Alkemade

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2017 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van €2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 17 september 2017. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de vijf Nederlandse deelnemers, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronde van het IVC op 9 en 10 september 2017.

De mezzosopraan Vera Alkemade (1989) deed haar zangopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego. Momenteel studeert zij aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg bij Jörn Dopfer.

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Ik hou heel erg van Mahler maar ook van Bach. Debussy en Fauré vind ik ook fantastisch. O ja, Mendelssohn! Zoals je merkt, vind ik deze vraag altijd heel erg moeilijk. Dan zijn er natuurlijk ook nog de fantastische opera’s van Verdi en Puccini. Het hangt er ook maar net een beetje af in wat voor humeur ik ben.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
Ik geloof dat ik een hele stapel mee zou nemen waaronder Bach, Mahler, Debussy, Fauré. Pianomuziek maar ook pianotrio’s van Schubert of Mendelssohn.

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
De opname van het concert in LA van John Mayer en dan voornamelijk het eerste nummer “Neon”.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Het slotkoraal van de ‘Johannes Passion’.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en/of componisten?
Ik vind dat de liederen van Mendelssohn vaak ondergewaardeerd zijn. Ze zijn wonderschoon!

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Ik zou het echt niet weten…

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
‘Die Soldaten’ van Zimmermann bij DNO in Amsterdam. Dat heeft heel veel indruk achtergelaten.

8. Recente films, die je mooi vond?
‘Mommy’, een Frans-Canadese film van Xavier Dolan, ‘Stranger Things’ (serie).

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
‘Breaking Bad’ (serie), ‘The Sound of Music’, verplichte kost voor elk kind, wat mij betreft.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
Een klassieker, ‘De Aanslag’ van Harry Mulish. Het is één van de weinige boeken die ik in één ruk uit heb gelezen.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Dat ik zangeres ben!

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Ik kijk altijd stiekem in m’n eentje hele slechte films/series.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
Chocola, muziek en… mijn smartphone.

14. Als ik er eens uit wil…
Dan ga ik schaatsen op natuurijs (als het kan) of paardrijden.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
Daadwerkelijk bijna alleen maar naar klassieke muziek luister. Natuurlijk luister ik ook andere muziek en ben ik ook op andere concerten te vinden dan alleen maar klassieke concerten, maar uiteindelijk luister ik het allerliefst klassieke muziek.

16. Mijn favoriete steden zijn
Hamburg, Groningen en Ljubljana.

17. Ik ben stiekem verliefd op
Dieren, ik ben een grote dierenvriend. Misschien is dat alleen niet echt stiekem.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
De serie ‘Gilmore Girls’ kijken.

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Jonas Kaufmann natuurlijk! Niet alleen een fantastische zanger, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit.

20. Ik heb nooit begrepen waarom
Er mensen zijn die niet van chocola houden!