31-07-2017

Op 31 juli 1957 overleed de Nederlandse componist Sem Dresden.

Sem Dresden werd als Samuel Dresden op 20 april 1881 in Amsterdam geboren. Hij was een zoon van Marcus Dresden – commissionair in diamant – en Anna Mijerson. Sem Dresden studeerde viool en piano bij Richard Hageman, viool bij Johannes Cornelis Dudok en Felice Togni, harmonie bij Fred J. Roeske en contrapunt, fuga en compositie bij Bernard Zweers aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1903 ging Dresden naar Berlijn en studeerde daar compositie en directie bij Hans Pfitzner.

Dresden werd in 1919 hoofdleraar compositie aan het Amsterdamsch Conservatorium en vanaf 1924 was hij directeur van dit instituut. Van 1937 tot 1949 was hij directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, maar tijdens de oorlogsjaren was hij als Jood van deze post ontheven. Kort voor zijn dood bekeerde Dresden zich tot het Rooms-Katholicisme.

Dresden heeft als musicus, docent, bestuurder en publicist een grote invloed gehad op het Nederlandse muziekleven. Hij had zitting in talrijke commissies en besturen, onder meer de Raad voor de Kunst, KNTV, Stichting Jeugd en Muziek en De Nederlandsche Opera. Zijn artikelen verschenen in De Amsterdammer en De Telegraaf (1918-27) en in de bundel ‘Stromingen en Tegenstromingen’ (1953). Zijn ‘Algemene Muziekleer’ werd elf maal herdrukt. Tevens schreef hij het boek ‘Het Muziekleven in Nederland sinds 1880’. Tot zijn leerlingen behoren Marius Monnikendam, Leo Smit, Eduard van Beinum, Willem van Otterloo, Jan Mul en Cor de Groot.

Als componist was Dresden Frans georienteerd en stond hierin dicht bij Pijper. Uit de oorlogstijd dateert ook de operette ‘Toto’ (op eigen tekst). Zijn laatste werk was de opera in één akte ‘François Villon’, die na zijn dood zijn wereldpremière beleefde tijdens het Holland Festival op 15 juni 1958.

Dresden trouwde op 25 maart 1907 met de altzangeres Jacoba Dhont. Uit dit huwelijk werden twee zoons geboren, waaronder de musicus Anton Dresden. Sem Dresden was ook een oom van de schrijver Sem Dresden (1914-2002).

Kijk op YouTube