24-07-2017

Het Richard Wagner Museum opent op 24 juli 2017 – een dag voor de première van de Bayreuther Festspiele – een tentoonstelling ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Wieland Wagner.

De tentoonstelling met de titel ‘Es gibt nichts “Ewiges”; Wieland Wagner – Tradition und Revolution’ houdt zich bezig met het leven en het oeuvre van de vroegere chef van het festival.

Wieland Wagner werd op 5 januari 1917 in Bayreuth geboren als de oudste van de zoons van Siegfried and Winifred Wagner. Hij was de kleinzoon van de componist Richard Wagner en achterkleinzoon van de componist Franz Liszt.

Wieland Wagner begon zijn regiecarrière voor de Tweede Wereldoorlog met ensceneringen van opera’s van zijn grootvader. Toen het Bayreuth Festival in 1951 heropende namen Wieland en zijn jongere broer Wolfgang als directeuren van het festival de plaats in van hun moeder, die zich door haar nauwe betrokkenheid bij Adolf Hitler onaanvaardbaar had gemaakt. Het verleden van Wieland zelf werd echter lange tijd verborgen.

Wieland Wagner kende als tiener en jonge man Adolf Hitler als “Oom Wolf”. In 1938 werd Wieland Wagner lid van de NSDAP. Tijdens zijn denazificatieproces op 20 december 1948 in Bayreuth werd hij geclassificeerd als “Mitläufer”, de vierde en laagste categorie en diende 100 Duitse Mark en de proceskosten te betalen. In het boek ‘Frida Leider; Sängerin im Zwiespalt ihrer Zeit’ onthult de schrijfster Eva Rieger dat Frida Leider voor dit proces zijn verzoek had afgewezen om een bemiddelingsbrief ten gunste van hem te schrijven.

Wieland Wagner overleed op 17 oktober 1966 in München aan longkanker.

Lees in Musik Heute

© Nationalarchiv der Richard-Wagner-Stiftung