18-07-2017

De dirigent Carlo Franci werd op 18 juli 1927 in Buenos Aires geboren. Hij was de zoon van de bariton Benvenuto Franci.

Carlo Franci studeerde compositie en directie aan de Accademia di Santa Cecilia in Rome onder leiding van Goffredo Petrai en Franco Ferrara. Tevens wijdde hij zich aan de pianostudie bij Libero Barni. Franci debuteerde in het Teatro all Scala van Milaan op 1 juli 1967 met de Vijfde Symfonie van Beethoven. Hij gaf slechts twee concerten in de Scala en een opera dirigeerde hij er nooit. Hij maakte op 1 februari 1969 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York met ‘Lucia di Lammermoor’. In totaal trad hij in de Met 69 keer op. In de Wiener Staatsoper had hij voor het eerst de muzikale leiding op 16 oktober 1969 met ‘La Bohème’ en speelde in dit operahuis elf opera’s met 36 voorstellingen.

Carlo Franci gaf in Nederland op 27 november 1974 een concert met Cristina Deutekom en de Italiaanse tenor Bruno Prevedi in de Amsterdamse RAI. In september en oktober 1975 was hij terug in Nederland voor ‘Lucia di Lammermoor’ met Cristina Deutekom, Jan Derksen, Jan Blinkhof, Adriaan van Limpt en Pieter van den Berg. Franci was één van de favoriete dirigenten van Cristina Deutekom. Onder zijn muzikale leiding nam zij in maart 1969 in de Philips-studio een LP op met aria’s van Verdi, Bellini en Donizetti met het Orchestra Sinfonica di Roma della RAI-Radiotelevisione Italiana en in mei 1970 een LP op met aria’s van Verdi, Bellini en Rossini met het koor en orkest van de l’Opéra de Monte Carlo. Samen traden zij op in opera’s als ‘Armida’ van Rossini (1970 Venetië; 1973, Bregenz), ‘Lucia di Lammermoor’ met Luciano Pavarotti (1970, Napels) en ‘I Puritani’ (1976, Venetië).

Op 6 februari 2011 dirigeerde Carlo Franci nog een concertante uitvoering van ‘La Wally’ van Catalani in Frankfurt met de Nederlandse tenor Frank van Aken als Hagenbach.

Carlo Franci maakte studio-opnamen voor labels als Decca, Philips, Sony, Musicaimmagine en Giadamaster.

Lees in YouTube