16-07-2017

Op 15 juli 2017 is op 88-jarige leeftijd Jacob (Jaap) Deutekom overleden.

Jacob (Jaap) Deutekom werd op 5 oktober 1928 in Amsterdam geboren. In de zomer van 1948 ontmoette hij Stientje Engel met wie hij op 23 augustus 1952 trouwde. In 1954 werd hun dochter Irma geboren. Rond die tijd studeerde Stien Deutekom zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Coby Riemersma en Felix Hupka en zij maakte als Christine Deutekom in november 1960 haar debuut bij het operettegezelschap Thalia. Jaap Deutekom zong omstreeks die tijd zelf in het extrakoor van De Nederlandse Opera. Daar maakte Christine Deutekom op 3 juni 1963 haar debuut als Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Jaap Deutekom begeleidde daarna zijn echtgenote – nu Cristina Deutekom – tijdens al haar optredens over de gehele wereld.

Jaap Deutekom was een markante, toegewijde persoonlijkheid, wiens leven volledig in het teken stond van de zangcarrière van Cristina Deutekom. Voor haar ging hij door weer en wind. Zo herinnerde regisseur Jan Bouws de opvoering van ‘Norma’ op 14 september 1973 in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waarbij boegeroep vanaf het balkon te horen was en Jaap Deutekom – abusievelijk in de veronderstelling dat dit voor Cristina bedoeld was – naar het schellinkje holde om op zoek te gaan naar de vermeende aanstichter.

Jaap Deutekom overleed na een kort ziekbed in zorgcentrum De Buitenhof te Amsterdam. Zijn echtgenote Cristina Deutekom was overleden op 7 augustus 2014.