14-07-2017

De musicoloog en operadramaturg Jan Vandenhouwe wordt vanaf het seizoen 2019/2020 de nieuwe artistiek directeur opera bij Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen.

Jan Vandenhouwe (1979) studeerde musicologie en cultuurmanagement aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Na een periode als operarecensent voor De Standaard, werd hij assistent van Gerard Mortier bij de Opéra National de Paris. Later was hij enkele jaren artistiek coördinator bij het Concertgebouw in Brugge.

Als dramaturg werkte Jan Vandenhouwe de voorbije jaren samen met regisseurs als Ivo van Hove (‘Brokeback Mountain’), Johan Simons (‘Das Rheingold’ en ‘Alceste’) en Anne Teresa De Keersmaecker (‘Così Fan Tutte’).

Vandenhouwe werkt sinds enkele jaren als chef-dramaturg bij de Ruhrtriennale, waar hij ook lid is van het directiecomité. Bij de Ruhrtriennale is Jan Vandenhouwe samen met Johan Simons verantwoordelijk voor de opera- en muziekprogrammatie.

Vandenhouwe volgt bij Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen Aviel Cahn op, die aanblijft tot de zomer van 2019 en daarna intendant wordt van Le Grand Théâtre de Genève.

Lees in Knack Focus

© Stephan Glagla