06-07-2017

Op 2 juni 2017 is de Engelse operaregisseur Norman Ayrton overleden.

Norman Ayrton werd op 25 september 1924 geboren in het noorden van Londen. Hij was een zoon van een wijnhandelaar en werd op 11-jarige leeftijd verliefd op het theater. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meerdere familieleden van zijn moeder gedeporteerd naar het concentratiekamp Dachau, alwaar zijn oom en tante overleden.

In 1962 deed Ayrton in Londen de herinstudering voor het Royal Opera House Covent Garden van ‘La Traviata’ uit 1948 met Joan Sutherland in de titelrol. Een jaar later studeerde hij in het Royal Opera House tevens de operaproductie van ‘Manon’ uit 1947 in met Renata Scotto in de titelrol. In datzelfde jaar regisseerde hij tevens ‘Artaxerxes’ van Thomas Arne in Londen. In 1976 had Ayrton voor het eerst de regie in handen van een operaproductie in het Sydney Opera House met ‘Lakmé’ van Delibes.

Lees in The Telegraph

© Bada