28-06-2017

Op 22 juni 2017 is de Belgische dirigent Silveer Van den Broeck in het St.-Augustinusziekenhuis van Wilrijk overleden.

Silveer Van den Broeck werd geboren te Lier op 30 december 1943 en studeerde orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij René Defossez en André Vandernoot.

Vanaf 1962 was Van den Broeck fluitist aan de Koninklijke Vlaamse Opera (KVO) te Antwerpen en in 1968 aan het Groot Symfonieorkest van de BRT/RTB. Vanaf 1970 dirigeerde hij het Omroeporkest en het Groot Symfonieorkest van de BRT/RTB. Daarna volgden uitnodigingen tot gastdirecties bij het NOB, de Philharmonie Antwerpen, het orkest van Luik, het Angelicum van Milaan, Radiosinfonieorchester der Sender Freies Berlin, Istanbul Staats Symfonieorkest, Gottwaldow Symphonic Orchestra, Orchestra Lirica de Tirreno in Bastia, Radio-sinfonieorchester Stuttgart, de Alte Oper van Frankfurt en het Nationaltheater in Mannheim.

Van den Broeck begon in 1978 zijn loopbaan aan de opera. Na 4 jaar gastdirecties aan de KVO ruilde hij in 1978 de BRT voor de Operadirectie en werd hij aangezocht om het muziekdirecteurschap op te nemen van de Opera te Gent, die later uitmondde in de Opera Voor Vlaanderen (OVV). Na zijn eerste uitvoering van ‘Parsifal’ in de OVV werd hij in 1985 uitgenodigd als eerste dirigent aan het Nationaltheater Mannheim. Hier vergrootte hij zijn operarepertorium tot 82 verschillende werken, waaronder ‘Der Ring des Nibelungen’, ‘Salome’, ‘Der Rosenkavalier’, ‘Elektra’, ‘Die Frau ohne Schatten’ en het Italiaanse repertoire.

Daarna is Van den Broeck terug in België en werkte in de OVV met zangers als Silvia Sass, Cristina Deutekom, Raina Kabaivanska, José Van Dam, Jules Bastin en Marilyn Horne. Van den Broeck was artistiek directeur van de OVV Antwerpen-Gent tot deze instelling in 1988 de deuren sloot.

Van 2001 tot aan zijn pensioen was Silveer Van den Broeck professor orkestdirectie aan de Erasmushogeschool Brussel, departement Koninklijk Conservatorium. Als interimdirigent dirigeerde hij daarnaast nog diverse gastvoorstellingen.

Volgens de wens van Silveer Van den Broeck heeft de crematie gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Mortsel-Dorp plaats gehad in alle intimiteit.

Lees in In Memoriam