23-06-2017

Het Franse gerechtshof heeft een opvoeringsverbod van een enscenering van ‘Dialogues des Carmélites’ aan de Bayerischen Staatsoper in München opgeheven.

De erfgenamen van de Franse componist Francis Poulenc (1899-1963) hadden in 2012 tegen de productie van regisseur Dmitri Tcherniakov geklaagd en verweten hem verminking van de slotscène. Een lagere rechter stelde hen in het gelijk.

Tcherniakov had de opera in maart 2010 voor de Münchner Staatsoper als religieus psychodrama nieuw geënsceneerd. Het bekendste werk van Poulenc gaat over 16 Karmelieten, die die tijdens de Franse revolutie worden geëxecuteerd. De Russische regisseur laat in zijn enscenering echter alleen de hoofdfiguur sterven. Zij redt haar medezusters, voordat zij door middel van een ontploffing zelfmoord pleegt.

Lees in Télérama

© Wilfried Hösl