12-06-2017

De Schotse componist Oliver Knussen werd op 12 juni 1952 in Glasgow geboren.

Oliver Knussen studeerde tussen 1963 en 1969 compositie bij John Lambert. Knussen begon met componeren toen hij zes jaar oud was, maar het was uiteindelijk een televisieprogramma op ITV over zijn vaders werk bij het London Symphony Orchestra waardoor hij de opdracht kreeg voor zijn eerste symfonie (1966–1967). De première hiervan dirigeerde hij zelf op 7 april 1968 op 15-jarige leeftijd in de Royal Festival Hall van Londen. Later studeerde Knussen nog bij Benjamin Britten en verder bracht hij een aantal zomers door in Tanglewood in Massachusetts en studeerde hij bij Gunther Schuller in Boston.

Knussen was in de jaren 1983 tot en met 1998 mede-artistiek leider van het Aldeburgh Festival. Tussen 1986 en 1998 was hij hoofd van de activiteiten op het gebied van de hedendaagse muziek in Tanglewood. Hij was tussen 1992 en 1996 eerste gastdirigent van het Residentie Orkest in Den Haag en tussen 1998 en 2002 dirigent van het London Sinfonietta. Sinds september 2006 is Knussen Artist-in-Association bij de Birmingham Contemporary Music Group, een ensemble voor hedendaagse muziek.

Zijn belangrijkste werken van de jaren 80 zijn zijn twee kinderopera’s ‘Where the Wild Things Are’ en ‘Higglety Pigglety Pop!’, beide gecomponeerd op een libretto van Maurice Sendak en gebaseerd op diens eigen kinderboeken waarnaar de titels verwijzen. Knussen schreef zijn ‘Songs for Sue’; vier gedichten voor sopraan en een 15-koppig ensemble ter nagedachtenis aan zijn vrouw. De première van het werk was in 2006 in Chicago.

Kijk op YouTube