06-06-2017

Op 30 mei 2017 is de Engelse tenor John Brecknock overleden.

John Brecknock werd op 29 november 1937 in de stad Long Eaton van het Engelse graafschap Derbyshire geboren. Hij was in de jaren zeventig en tachtig de stertenor van de English National Opera. In september en oktober 1971 zong hij tijdens het Glyndebourne festival de rol van Ferrando in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart.

Hij maakte zijn debuut in het Royal Opera House Covent Garden in Londen (ROH) op 25 juni 1974 als Fenton in ‘Falstaff’ van Verdi. Bij het ROH zong hij verder nog in 1976 de rol van Rinuccio in ‘Gianni Schicchi’ van Puccini en in 1977 Iopas in ‘Les Troyens à Carthage’ van Berlioz.

Brecknock debuteerde op 23 april 1977 in de Metropolitan Opera House van New York als Tamino in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Hij zou in de Met als Tamino en als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ tot en met 30 maart 1978 in elf voorstellingen optreden, onder andere tijdens het Met-debuut van Júlia Várady als Donna Elvira. Verder zong hij in de Verenigde Staten nog Dandini in naast Marilyn Horne bij de San Francisco Opera.

Op 8 juli 1977 maakte hij zijn debuut in de Opéra de Paris als Don Ramiro in ‘La Cenerentola’ van Rossini. Hij zou de rol in Parijs gedurende drie opeenvolgende seizoenen 16 keer zingen. Tevens was hij op 17 juli 1984 in Parijs te bewonderen in de titelrol van ‘Werther’ van Massenet.

Op 21 oktober 1978 debuteerde hij in de Wiener Staatsoper als Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. Daar zong hij in 1983 tevens nog Des Grieux in ‘Manon’ van Massenet.

Andere rollen van zijn repertoire waren de mannelijke titelrol in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod en Alfredo in ‘La Traviata’ van Verdi.

Hij nam in 1992 afscheid van het operatoneel vanwege een hartaandoening en verhuisde naar Spanje. In 1996 werd zijn autobiografie ‘Scaling the High C’s; The Musical Life of Tenor John L. Brecknock’ gepubliceerd.

Zijn stem is vastgelegd op diverse opnamen. Hij zong Alfredo in het Engels onder leiding van Sir Charles Mackerras en naast Valerie Masterson voor EMI. Verder nam hij in het Engels ‘L’Incoronazione di Poppea’ naast Dame Janet Baker op, ‘Werther’ met ENO en ‘Robinson Crusoe’ van Offenbach voor Opera Rara.

John Brecknock overleed in de gemeente Benissa in de Spaanse provincie Alicante

Lees in Operawire