25-05-2017

De Duits-Zwitserse bariton Heinz Rehfuss werd op 25 mei 1917 als Heinz Julius Rehfuss in Frankfurt am Main geboren.

Heinz Rehfuss studeerde bij zijn vader Carl Rehfuss en moeder de alt Florentine Rehfuss-Peichert. De familie verhuisde naar Neuchâtel, waar zijn vader les ging geven aan het conservatorium en Rehfuss werd genaturaliseerd tot Zwitsers staatsburger.

Heinz Rehfuss werkte in 1938 in het Städtebundtheater van Biel-Solothurn in 1938 als koorlid en decorontwerper. Vervolgens zong hij in 1938 en 1939 bij het Stadttheater Luzern en tussen 1940 en 1952 bij de Oper Zürich, waar hij 80 rollen vertolkte.

Hij trad voor het eerst op in het Teatro alla Scala van Milaan in de Christuspartij van de ‘Johannes Passion’ van Bach op 24 oktober 1959 naast John van Kesteren als de Evangelist. Verder zong Rehfuss in de Scala nog de tweede baspartij in ‘Israël in Egypte’ van Händel (1959), als Père Laurent in ‘Roméo et Juliette’ van Berlioz (1961) en in de Achtste Symfonie van Mahler onder leiding van Hermann Scherchen naast Erna Spoorenberg (15 november 1962).

Op 15 juni 1963 zong Rehfuss in het Holland Festival de rol van Oronte in ‘Monsieur de Pourceaugnac’ van Frank Martin in de Amsterdamse Stadsschouwburg naast André Vessières, Erna Spoorenberg, Cora Canne Meijer, Els Bolkestein, Pierre Mollet, Jean-Christophe Benoit, Peter van der Bilt, Wim Koopman, Henk Smit en Eric Tappy.

Heinz Rehfuss was tevens succesvol in het traditionele operarepertoire met rollen als Don Giovanni van Mozart en Boris Godoenov van Moessorgski. Bovendien was hij zowel thuis in de oratoria van Johann Sebastian Bach als in werken van moderne componisten als Stravinsky, Milhaud en Britten. Zo zong hij tijdens de wereldpremière van ‘Intolleranza’ van Nono op 13 april 1961 in het Teatro La Fenice van Venetië de rol van de Algerijn.

Gastoptredens brachten hem naar belangrijke operahuizen als het Gran Teatre del Liceo in Barcelona, de Bayerische Staatsoper van München, de Opéra de Monte Carlo, de Maggio Musicale Fiorentino en het Edinburgh Festival. Tevens maakte hij concertreizen door Amerika, Afrika en Azië gaf recitals in India en Indonesië.

Vanaf 1961 gaf Heinz Rehfuss zangles aan het Conservatoire de Musique du Québec in Montréal en vanaf 1965 aan de State University of New York in Buffalo. Sinds 1970 was hij gastdocent aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. Uiteindelijk werd Heinz Rehfuss genaturaliseerd tot Amerikaanse staatsburger. Hij overleed in Buffalo, New York, op 27 juni 1988 op 71-jarige leeftijd.

Zijn stem is vastgelegd in studio-opnamen als Pelléas in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy (Decca, 1952), Frère Laurent in ‘Roméo et Juliette’ van Gounod (Decca, 1953), Méphistophélès in ‘Faust’ van Gounod (VAI, 1963) en in ‘Des Knaben Wunderhorn’ van Mahler (Vanguard, 1963).

Kijk op YouTube