11-05-2017

De leden van het Wagnergenootschap Nederland hebben op 9 mei 2017 besloten het erelidmaatschap van de vereniging aan te bieden aan het Nederlandse zangersechtpaar Frank van Aken en Eva-Maria Westbroek.

De heldentenor Frank van Aken en zijn echtgenote sopraan Eva-Maria Westbroek ontvangen het erelidmaatschap vanwege hun beider aandeel in het verbreiden en populair maken van de muziek van Richard Wagner.

Het aantal ereleden van het Wagnergenootschap komt met de benoeming van Van Aken en Westbroek op acht. Naast hen zijn behalve de drie inmiddels overleden ereleden John Culshaw, Herman Hoelen en Hanni van Dijk-Hakkaart, tevens medeoprichter Hans Pot, Hartmut Haenchen en Pierre Audi destijds benoemd. Het ridicule is dat juist die laatste twee nooit de inzet van Van Aken en Westbroek in een Wagner-opera in Nederland begunstigd hebben.

Frank van Aken en Eva-Maria Westbroek zongen samen in Wagner-opera’s in de Metropolitan Opera van New York, de Semperoper van Dresden, het Gran Teatre del Liceu van Barcelona, de Oper Frankfurt en het Teatro Municipal de Santiago van Chili en individueel tijdens de Bayreuther Festspiele. In Nederland zong alleen Frank van Aken in een integrale Wagner-opera, namelijk ‘Der fliegende Holländer’ tijdens het Gergiev Festival in De Doelen te Rotterdam in 2013 onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

Lees in Facebook