11-05-2017

De tweeluik ‘Turandot’/’Arlecchino’ van Ferruccio Busoni beleefde op 11 mei 1917 zijn wereldpremière in het Stadttheater van Zürich.

‘Turandot’ is een opera in twee akten met gesproken dialogen. Het Duitstalige libretto is van Busoni zelf en gebaseerd op een toneelstuk van Carlo Gozzi. ‘Arlecchino’ is een eenakter met eveneens gesproken dialogen. Het Duitstalige libretto is ook van Busoni zelf. Busoni dirigeerde zelf de wereldpremière.

De Duitse première van de tweeluik ‘Turandot’ / ‘Arlecchino’ was op 20 oktober 1918 in Frankfurt. De opera’s werden op 26 januari 1919 gedirigeerd door Otto Klemperer in Keulen en op 19 mei 1921 door Leo Blech in de Berliner Staatsoper. De eerste opvoering in Italië – zonder ‘Arlecchino’ – was op 29 november 1936 in Rome onder leiding van Fernando Previtali, die ook de Argentijnse première dirigeerde in het Teatro Colón van Buenos Aires in 1964.

Kijk op YouTube