10-05-2017

Op 9 mei 2017 is de Nederlandse bas Dennis Wilgenhof overleden.

Dennis Wilgenhof werd op 22 april 1973 geboren en studeerde zang bij James McCray en Prizrenka Petkovic in Den Haag en later bij Neumar Starling.

Hij maakte in april 2005 zijn operadebuut als Crespel in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach in Neustrelitz en werkte op 17 februari 2007 mee aan de concertante wereldpremière van de opera ‘Legende’ van Peter-Jan Wagemans in het Concertgebouw van Amsterdam in het kader van de NTR Zaterdagmatinee. Later keerde hij terug bij de NTR Zaterdagmatinee in het Concertgebouw als Leone in ‘Attila’ (2007), Caliban in ‘Der Sturm’ van Frank Martin (2008) en de 2. Soldat in ‘Salome’ van Richard Strauss (2011).

Op 21 november 2008 werkte Wilgenhof mee aan de wereldpremière van ‘Hôtel de Pékin’ van Willem Jeths bij de Nationale Reisopera in de rol van Qin Shi Huangdi.

Van 2009 tot en met 2012 was Dennis Wilgenhof ensemblelid van de Oper Köln. Hij maakte in september 2009 zijn debuut bij de Oper Köln als Ein Nachtwächter in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Wagner. Verder zong hij in Keulen rollen als Vicar Inquisitor/Jacobus von Arc in ‘Szenen aus dem Leben der Heiligen Johanna’ van Braunfels, de Commendatore in ‘Don Giovanni’, de 3. Strolch in ‘Die Kluge’ van Orff, Titurel in ‘Parsifal’ en Inquisitor 3/Inquisitor 1/Slave driver/Tsar Ivan in ‘Candide’.

Wilgenhof debuteerde bij De Nationale Opera (DNO) op 2 februari 2011 als Zamar in de scenische première van ‘Legende’ en hij keerde terug bij DNO in juni 2014 als Yuri Gagarin in de wereldpremière van de opera ‘Laika’ van Martijn Padding.

Hij werd ensemblelid van de Hessisches Staatstheater Wiesbaden in 2012 en zong er onder andere Ramfis in ‘Aida’, Raimondo in ‘Lucia di Lammermoor’, Kecal in ‘Die verkaufte Braut’ van Smetana, de Doktor in ‘Wozzeck’ van Alban Berg, Sarastro in ‘Die Zauberflöte’, Koning Treff/Heraut in ‘De Liefde voor de Drie Sinaasappelen’ van Prokofiev, Calatrava in ‘La Forza del Destino’ en Joe in ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ van Weill.

In 2015 maakte hij zijn debuut in het Teatro alla Scala van Milaan als Archangel Raphael in de wereldpremière van de opera ‘CO2’ van Giorgio Battistelli. Verder zong hij in de Scala in 2016 de Notar in ‘Der Rosenkavalier onder leiding van Zubin Mehta en in 2017 Hans Schwarz in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ onder leiding van Daniele Gatti, allebei in een enscenering van Harry Kupfer.

Op 30 september 2016 debuteerde Wilgenhof bij de Bayerische Staatsoper van München als Hans Foltz in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Hij maakte op 27 oktober 2016 zijn debuut bij de Staatsoper Unter den Linden van Berlijn als Bonzo in ‘Madama Butterfly’.

Gastoptedens brachten hem verder onder andere naar de Oper Frankfurt als de 2. Geharnischter in ‘Die Zauberflöte’, naar St. Etienne als Hunding in ‘Die Walküre’ (2010), naar Beijing als Il Commendatore in ‘Don Giovanni’, naar de Salle Pleyel van Parijs als de 4. Brabantischer Edler in ‘Lohengrin’ en naar Utrecht als Banquo in ‘Macbeth’ en Rodolfo in ‘La Sonnambula’. Andere rollen van zijn repertoire waren Osmin in ‘Die Entführung aus dem Serail’, Sparafucile in ‘Rigoletto’ en Padre Guardiano in ‘La Forza del Destino’. Verder werkte hij met dirigenten als Alain Altinoglu, Thierry Fischer, Kirill Petrenko, Markus Stenz, Sebastian Weigle, Edo de Waart en Jaap van Zweden en regisseurs als Robert Carsen, Dietrich Hilsdorf, Ingo Karaman, Uwe Laufenberg en Katharina Thalbach.

Dennis Wilgenhof was tevens werkzaam als spraakcoach voor acteurs aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij overleed in Maastricht door een hartaanval.

Lees in Interview

Lees in De Limburger

© Toneelacademie Maastricht