10-05-2017

Op 2 mei 2017 is de Engelse alt Norma Procter overleden.

Norma Procter werd op 15 februari 1928 in Cleethorpes, Lincolnshire, geboren. Zij studeerde zang bij Roy Henderson en debuteerde in ‘Messiah’ van Handel in Southwark Cathedral in 1948.

Zij maakte haar debuut bij de Covent Garden Opera Company in het Royal Opera House Covent Garden van Londen op 16 januari 1961 als Orfeo in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck. Tevens zong zij de titelrol in ‘The Rape of Lucretia’ van Britten tijdens het Aldeburgh Festival van 1958. Verder is zij vooral bekend vanwege haar opname van werken van Mahler.

Norma Procter werkte met de belangrijkste dirigenten van haar tijd, waaronder Bruno Walter, Leonard Bernstein, Jascha Horenstein, Rafael Kubelík, Sir Malcolm Sargent en Pierre Boulez. Zij trad op tijdens belangrijke muziekfestival in Engeland en de rest van Europa en gaf talrijke concerten in Europa en radio-uitvoeringen in Engeland, Nederland en Duitsland.

Na haar afscheid gaf zij les aan jonge zangers. Haar stem is vastgelegd in de partij van Bradamante in een opname van ‘Alcina’ van de Kölner Rundfunk op 15 mei 1959 (label Melodram).

Norma Procter leed aan de ziekte van Parkinson en overleed in haar woonplaats Grimsby. Zij woonde alleen, trouwde nooit en had geen kinderen. Haar crematie zal plaatsvinden op 19 mei 2017 in Grimsby.

Lees in Grimsby Telegraph

Kijk op YouTube