10-05-2017

Op 23 april 2017 is de Duitse sopraan Hanna Scholl overleden.

Hanna Scholl werd op 25 juli 1921 in München geboren en studeerde vanaf 1949 aan de Musikhochschule van haar geboortestad. In 1951 en 1952 was zij als leerling verbonden aan de Bayerische Staatsoper. Haar operacarrière begon in 1952 met een engagement aan de Oper Frankfurt, waar zij tot en met 1955 bleef. Tussen 1955 en 1961 was zij gecontracteerd door de Staatsoper Hannover en zong daar tot eind jaren zestig nog veelvuldig als gaste.

Op het operatoneel vertolkte zij vooral rollen voor soubrette en lyrische sopraan, waaronder Zerlina in ‘Don Giovanni’, Pamina in ‘Die Zauberflöte’, Gretchen in ‘Der Wildschütz’, Micaëla in ‘Carmen’, Nedda in ‘Pagliacci’, Mimì in ‘La Bohème’ en Marie in ‘Die verkaufte Braut’. Als gast trad ze ook op in grotere Duitse operahuizen en in het buitenland, waaronder in 1954 en 1955 het Maggio Musicale Fiorentino.

Hanna Scholl was de schoondochter van de tenor Franz Völker door haar huwelijk met diens zoon en bariton Georg Völker.

Haar stem is vastgelegd op een live-opname uit 1953 als Pepa in ‘Tiefland’ in de Bayerische Staatsoper (Gala/Cantus Classics/Walhall).

Hanna Scholl is begraven op het Waldfriedhof – Alter Teil – van München.

Lees in Festspiele Forum