05-05-2017

De Metropolitan Opera van New York viert op 7 mei 2017 zijn vijftigste verjaardag met een galaconcert. Een goed moment om af te vragen of het operagebouw nog wel aan de behoefte voldoet.

Het Metropolitan Opera House opende op 16 september 1966 in New York met de wereldpremière van de opera ‘Antony and Cleopatra’ van Samuel Barber. Bijna iedereen was het ermee eens dat de akoestiek uitstekend was. Het auditorium was enorm met zo’n 3.800 stoelen en 245 staanplaatsen.

Gedurende het seizoen was de gemiddelde zaalbezetting echter 2.869 bezoekers per voorstelling. Diverse personen – waaronder James Levine en Peter Gelb – hebben inmiddels al aangegeven dat er nagedacht dient te worden over een kleiner theater voor intiemere werken. Yannick Nézet-Séguin, die Levine in 2020 zal opvolgen, maakt al plannen om de Met vaker buiten het Lincoln Center en naar de gemeenschap te brengen.

Lees in The New York Times

© Jack Manning