30-04-2017

Op 29 april 2017 is de Amerikaanse librettist William M. Hoffman overleden.

William M. Hoffman werd op 12 april 1939 in New York geboren. Zijn eerste werken werken in kleine en off-Broadway theaters in New York opgevoerd. Hij kreeg in 1985 bekendheid met de Broadway-productie van zijn toneelstuk ‘As Is’, één van de eerste toneelstukken over AIDS. ‘As Is’ ging in het Lyceum Theatre van New York in première en beleefde 285 voorstellingen.

Hoffman kreeg in 1980 de opdracht van The Metropolitan Opera voor een libretto voor de opera ‘The Ghosts of Versailles’ van de Amerikaanse componist John Corigliano ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Met. Aan de uiteindelijke wereldpremière op 19 december 1991 werkten onder anderen Teresa Stratas, Renée Fleming, Håkan Hagegård, Gino Quilico, Graham Clark en Marilyn Horne mee. Hoffman won voor het libretto een Primetime Emmy Award nominatie.

Ten tijde van zijn overlijden was Hoffman Associate Professor of Theatre aan het Lehman College van The City University of New York.

Lees in Broadway World