april 2017

 

Livia Brillarelli reconstrueert in haar boek ‘Francisca Solari da Soprano a Contessa Gravin’ het artistieke en privéleven van de sopraan Francisca Solari. Mascagni was door haar gefascineerd en zij zong in maar liefst acht opera’s van hem. De uitgave is met gratis bijgeleverde CD met 25 zeldzame opnamen voor slechts 25 euro een buitenkans.

De Italiaanse sopraan Francisca Solari werd geboren op 14 augustus 1880 in Genua. Haar operadebuut maakte zij op 13 mei 1905 als invalster in het Teatro Costanzi – het huidige Teatro dell’Opera – van Rome in de titelrol van de Italiaanse première van de opera ‘Amica’ van Mascagni onder leiding van de componist zelf. Tien dagen later zong zij in Rome onder diens leiding de rol van Silvia in zijn opera ‘Zanetto’. Een jaar na haar debuut was zij terug in Rome voor Freia in ‘Das Rheingold’ naast Giuseppe de Luca als Alberich.

Solari maakte op 16 januari 1913 haar debuut in de Scala van Milaan als Eleonora in ‘Le Donne Curiose’ van Wolf-Ferrari onder leiding van Tullio Serafin. Drie maanden na de wereldpremière van ‘Parisina’ van Mascagni zong zij de titelrol van die opera onder leiding van de componist zelf zowel in Livorno als in hoogtepunten voor grammofoonopnamen. Een maand na de wereldpremière van ‘Goffredo Mameli’ van Leoncavallo zong zij de rol van Delia onder leiding van de Napolitaanse componist in Livorno.

In juni 1919 zong Solari de titelrol in ‘La Fanciulla del West’ tijdens het festival Macerata en daar ontmoette zij de president van het festival de graaf Pier Alberto Conti. In juni 1922 werd diens huwelijk met zijn eerste vrouw ontbonden en hij trouwde met Solari op 2 augustus 1926. Een half jaar eerder had Solari op 15 februari 1926 al afscheid van het operatoneel genomen met opnieuw ‘La Fanciulla del West’ om daarna de rol van gravin op zich te nemen. Pier Alberto Conti overleed op 29 augustus 1968 en Solari’s liefdesdood was een jaar later op 19 juli 1969.

Livia Brillarelli (1948) ontmoette Francisca Solari twee en half jaar voor haar dood in haar woonplaats Civitanova en Brillarelli werd een leerling van haar. Later studeerde Brillarelli zang aan het conservatorium van Pesaro en weer later bij Lina Pagliughi. Uiteindelijk werd zij docente muzikale opvoeding en schreef verschillende publicaties over diverse componisten en tevens “Francisca Solari soprano” (1981) en “Pier Alberto Conti; il declino di un’era di una dinastia” (1987).

In haar recente boek ‘Francisca Solari da Soprano a Contessa; Il Fascino di una Donna tra ‘800 e ‘900’ reconstrueert Brillarelli het artistieke en privéleven van Francisca Solari. De sopraan vierde voornamelijk triomfen in Italiaanse operahuizen en gaf slechts enkele gastoptredens in het buitenland. Mascagni was door haar gefascineerd en dirigeerde bovendien nog haar optredens in zijn opera’s ‘L’Amico Fritz’ en ‘Isabeau’. Daarnaast zong zij nog in zijn opera’s ‘Cavalleria Rusticana’, ‘Silvano’ en ‘Iris’. Solari was een echte veristische sopraan en vertolkte verder titelrollen van ‘Madama Butterfly’, ‘Manon Lescaut’, ‘Tosca’, ‘La Wally’ en ‘Loreley’ van Catalani.

Brillarelli heeft de carrière van de sopraan goed onderzocht en in een bijlage van zestig pagina’s citeert zij uit recensies. Verder bevat het boek schitterende, unieke foto’s en tekeningen en een bibliografie, maar een index en een aparte lijst met repertoireoverzicht ontbreken. Brillarelli schrijft overigens dat Solari in 1910 in ‘Otello’ van Verdi in Roemenië zong, maar de lijst met optredens achterin het boek noemt ‘Otello’ slechts in Lione in 1914. Solari zong met grootheden als Hipólito Lázaro, Enrico Molinari, Riccardo Stracciari, Nazareno De Angelis en Aureliano Pertile, maar hun bijdragen worden in de biografie niet vermeld en maar slechts aangeduid in de lijst met optredens.

‘Francisca Solari da Soprano a Contessa’ is een uitstekende biografie van een vergeten zangeres. De publicatie is mede aantrekkelijk vanwege de gratis bijgeleverde CD met 25 zeldzame opnamen. De CD laat Solari’s enorme uitdrukkingskracht horen die doet denken aan die van Eugenia Burzio. Een schitterende uitgave en voor slechts 25 euro een buitenkans!

Aracne Editrice, Rome
2014, €25
ISBN 978-88-548-7380-3
318 blz, Paperback