12-04-2017

‘La Grande-Duchesse de Gérolstein’ beleefde op 12 april 1867 in het Théâtre des Variétés van Parijs zijn wereldpremière.

‘La Grande-Duchesse de Gérolstein’ is een opéra bouffe in drie bedrijven en vier tableaux van de Franse componist Jacques Offenbach op een Franstalig libretto van Henri Meilhac en Ludovic Halévy. Het verhaal is een satire over militarisme en gaat over de jonge, verwende en tirannieke Grande-Duchesse, die leert dat zij niet altijd haar zin kan krijgen.

De carrière van Offenbach was op haar hoogtepunt met populaire werken als ‘La Belle Hélène’ (1864) en ‘La Vie Parisienne’ (1866) toen Offenbach en zijn librettisten zich om een nieuwe opera te maken voor de Exposition Universelle in Parijs van 1867. De populaire, Franse sopraan Hortense Schneider werd opnieuw gevraagd voor de titelrol – net als in ‘La Belle Hélène’ en ‘Barbe-Bleue’ (1866) – en werd een ongekend hoge gage van 4.500 Francs betaald. Offenbach dirigeerde zelf de wereldpremière.

Kijk op YouTube