01-04-2017

De Amerikaanse componist Scott Joplin overleed op 1 april 1917 in New York.

Scott Joplin werd op 24 november 1868 in de Amerikaanse plaats Texarkana geboren en studeerde muziek aan het George Smith College in Sedalia.

Hij schreef meer dan dertig rags, waaronder “Maple Leaf Rag” en “The Entertainer” en de opera ‘Treemonisha’. ‘Treemonisha’ is van Joplin de eerste en enige opera, waar de partituur van bewaard gebleven is. De opera werd door Scott Joplin in 1911 in eigen beheer uitgegeven en het lukte hem in die tijd niet om het werk uitgevoerd te krijgen. De tweede opera, ‘A Guest of Honor’, waaraan Joplin werkte is door hem vernietigd.

In 1916 begon Joplin te dementeren als gevolg van syfilis. In januari 1917 werd hij opgenomen in een inrichting waar hij drie maanden later op 49-jarige leeftijd overleed.

Pas in 1972 werd ‘Treemonisha’ voor de eerste keer door een amateurgezelschap opgevoerd en 1976 volgde een professionele uitvoering door de Houston Grand Opera. Deze uitvoering werd door Deutsche Grammophon opgenomen en op plaat uitgebracht.

Er zijn pianolarollen bewaard gebleven, die zijn ingespeeld door Scott Joplin zelf. Daardoor kan men tot de dag van vandaag een indruk krijgen hoe hij zijn rags speelde.

Kijk op YouTube