28-03-2017

De Universiteit van Wenen heeft nu officieel een onderzoek ingesteld naar de plagiaatbeschuldigingen aan het adres van de toekomstige chef van de Wiener Staatsoper Bogdan Roščić.

Volgens plagiaatexpert Stefan Weber zou Bogdan Roščić in zijn proefschrift “Gesellschaftstheorie als kritische Theorie des Subjekts: zur Gesellschaftstheorie Th. W. Adornos” uit 1988 bepaalde passages zonder bronvermelding hebben overgenomen. Hij zou deze passages letterlijk hebben overgeschreven uit het doctoraalwerk van Peter Decker uit 1982 “Die Methodologie kritischer Sinnsuche. Systembildende Konzeptionen Adornos im Lichte der philosophischen Tradition”.

Een externe expert zal nu de beschuldiging onderzoeken. Met verwacht begin oktober 2017 met het onderzoek klaar te zijn en op basis daarvan zal dan worden besloten of Roščić zijn titel kan behouden. Vanaf 2020 zou Roščić de opvolger zijn van Dominique Meyer als chef van de Wiener Staatsoper.

Lees in Die Presse

© Herbert Neubauer