28-03-2017

Op 16 maart 2017 is de Amerikaanse sopraan Roberta Knie overleden.

Roberta Knie werd op 13 maart 1938 in de plaats Cordell van de Amerikaanse staat Oklahoma geboren. Zij studeerde zang aan de University of Oklahoma bij Elisabeth Parham en Judy Bounds Coleman en aan de Royal Academy of Music te Londen bij Eva Turner. Daarna verhuisde zij naar Duitsland en studeerde bij Max Lorenz voordat zij in 1964 haar professionele operadebuut maakte in het Theater Hagen als Elisabeth in ‘Tannhäuser’ van Wagner. In 1966 werd zij voor drie jaren geëngageerd door het Stadttheater Freiburg. Zij was tussen 1969 en 1972 verbonden aan de Oper Graz en zong daar onder andere rollen als Leonore in ‘Fidelio’ en de titelrollen in ‘Salome’ en ‘Tosca’. In de tussentijd maakte zij op 3 januari 1971 haar debuut bij de Wiener Staatsoper als Sieglinde in ‘Die Walküre’. In 1972 en 1973 zong zij bij de Oper Köln en het Opernhaus van Zürich.

In 1974 viel zij op het laatste moment in Bayreuth in als Brünnhilde in ‘Die Walküre’. Ook zong zij de in 1974 in ‘Der Ring des Nibelungen’ in de Opéra National de Lyon en in het Teatro San Carlo van Napels. Roberta Knie maakte in 1975 haar Amerikaanse debuut bij de Dallas Opera als Isolde in ‘Tristan und Isolde’. In 1976 maakte zij op 10 januari haar debuut in de Metropolitan Opera House van Nw York als Chrysothemis in ‘Elektra’, debuteerde zij als Brünnhilde in ‘Die Walküre’ bij de San Francisco Opera en was zij terug in Bayreuth voor de drie Brünnhildes in ‘Der Ring des Nibelungen’. Op 25 mei 1978 maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Isolde naast Jon Vickers. Met deze rol zong zij in juni 1979 ook in het Holland Festival naast Spas Wenkoff als Tristan.

Gastoptredens brachten haar verder naar de Hamburger Staatsoper, de Bayerische Staatsoper van München, het Staatstheater Stuttgart, de Deutsche Oper Berlin, het Nationaltheater Mannheim, de Opéra National du Rhin, De Munt Schouwburg te Brussel, het Teatro Regio di Parma, Teatro Nacional de São Carlos in Lissabon, de Welsh National Opera, de Koninklijke Opera van Zweden, de Opéra de Montréal, het Teatro Colón van Buenos Aires en de Lyric Opera van Chicago.

Overige rollen van haar dramatische repertoire waren Senta in ‘Die fliegende Holländer’, Elsa in ‘Lohengrin’, Donna Anna in ‘Don Giovanni’, Elettra in ‘Idomeneo’, Marschallin in ‘Der Rosenkavalier’, Liza in ‘Schoppenvrouw’ en Leonora in ‘La Forza del Destino’ en ‘Il Trovatore’.

Vanaf 1987 wijdde zij zich aan het geven van zangles. Zij was tussen 1992 en 1995 gastdocente aan de Hochshule für Musik und darstellende Kunst in Graz. Daarna keerde zij terug naar de Verenigde Staten en gaf in Philadelphia en New York les in haar eigen zangstudio.

Kijk op Logan Funeral Homes

© Bayreuther Festspiele