23-03-2017

Opera Vlaanderen brengt een opera op de planken met audiobeschrijving. De voorstelling van ‘Agrippina’ van Händel wordt op die manier ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. De kunstinstelling werkte hiervoor samen met de Vereniging van Blinden en Slechtzienden (VeBeS) en Universiteit Antwerpen.

Mensen met een visuele beperking kregen bij Opera Vlaanderen al langer een “speciale inleiding over wat er op scène gebeurt”. Dinsdag 28 maart 2017 krijgen ze in Antwerpen ook via een hoofdtelefoon meer uitleg over de actie op het podium.

Het gaat om een eenmalige voorstelling, voor zowat 50 mensen. Daarna wordt het project geëvalueerd. “De eerste gesprekken om opera te voorzien van audiodescriptie dateren al van april 2012”, zegt Josephine Schreibers, hoofd van de educatieve dienst van Opera Vlaanderen. “We hebben een lange weg afgelegd om tot deze mijlpaal in onze educatieve werking te komen.”

De audiodescriptie is ontwikkeld door professor Aline Remael, van het departement Toegepaste Taalkunde, en doctoraatsonderzoeker Nina Reviers, samen met Victoria Hopchet en Shana De Winter van de UAntwerpen, twee studenten van dat departement. Ze kregen hiervoor advies van Elena di Giovanni van het Macerata Opera Festival Italië, dat een lange ervaring heeft met audiodescriptie.

Lees in De Redactie

© Belga