15-03-2017

Op 5 maart 2017 is de Italiaanse operadirigente Fiora Corradetti Contino overleden.

Fiora d’Itala Rosa Corradetti werd op 17 juni 1925 in Lynbrook Long Island geboren als dochter van Italiaanse immigranten. Haar vader Ferruccio Corradetti was een succesvolle bariton in La Scala van Milaan voordat hij vluchtte voor het regime van Mussolini. Haar halfzuster Iris Adami Corradetti was een beroemde sopraan. Ferruccio Corradetti overleed toen Fiora 14 jaar oud was.

Zij toonde op jonge leeftijd al talent als pianiste en kerkorganiste en trad met een aanbevelingsbrief van dirigent Arturo Toscanini – een vriend van haar vader – toe tot het Oberlin College in Ohio, waar zij afstudeerde op piano. Zij trouwde haar medestudent Joseph Contino, maar het huwelijk eindigde uiteindelijk in een scheiding.

Begin jaren vijftig richtte Fiora Corradetti Contino, terwijl zij lesgaf aan het Smith College in Massachusetts, de Amherst Community Opera Company op.

Zij vertrok in 1958 naar het Conservatoire Americain in de Franse plaats Fontainebleau en studeerde vervolgens aan het École Normale in Parijs bij Nadia Boulanger en de Wiener Musikakademie bij Hans Swarowsky. Verder ontving zij een doctoraal van de Indiana University School of Music in Bloomington, waar zij docent werd en diende als chefdirigent.

Gedurende twee decennia was Fiora Corradetti Contino artistiek directeur van Opera Illinois in Peoria. Zij maakte in 1998 haar debuut in New York met een uitvoering van de opera ‘Iris’ van Mascagni bij Teatro Grattacielo in de Alice Tully Hall en keerde in 2001 terug bij het gezelschap voor een uitvoering van ‘Risurrezione’ van Alfano. Haar carrière bracht haar verder naar het Aspen Music Festival (1973, ‘Madama Butterfly’ met Dorothy Kirsten), de Anchorage Opera, de Chicago Opera Theater en de San Francisco Opera.

Zij gaf daarnaast les aan de Bowling Green State University in Ohio, het Mount Holyoke College in Massachusetts, het Hillsdale College in Michigan, het the Peabody Institute van de Johns Hopkins University in Baltimore en de University of Texas at Austin.

Fiora Corradetti Contino nam afscheid van in 2005 en woonde in Indiana en New York, waar zij les bleef geven. Zij overleed in de plaats Carmel in de staat Indiana aan de gevolgen van hartvaatziekten.

Lees in The New York Times