14-07-2017

De opera ‘Before Night Falls’ over de Cubaanse dissident schrijver Reinaldo Arenas beleefde zijn wereldpremière in 2010 in Fort Worth en wordt nu in Miami op de planken gebracht.

Op 18 maart 2017 speelt de Florida Grand Opera de opera ‘Before Night Falls’ van de componist Jorge Martín. Het verhaal is gebaseerd op de memoires van Reinaldo Arenas. Arenas werd op 16 juli 1943 op Cuba geboren en was romanschrijver, dichter, toneelschrijver en uiteindelijk dissident. Aanvankelijk was hij een fervent aanhanger van Fidel Castro en de Cubaanse Revolutie van 1959, maar gaandeweg keerde hij zich sterk af van de politiek van Cuba.

Arenas vluchtte in 1980 naar de Verenigde Staten en in 1987 werd bij hem HIV vastgesteld. Op 7 december 1990 pleegde hij in New York zelfmoord door een overdosis drugs en alcohol in te nemen. In een afscheidsbrief verklaarde hij dat hij – vanwege zijn slechte gezondheidstoestand en een ernstige depressie – zich niet langer kon inzetten voor de Cubaanse vrijheid.

‘Before Night Falls’ werd in 2000 verfilmd door regisseur Julian Schnabel met in de hoofdrollen Javier Bardem en Johnny Depp.

Lees in WQXR

© Ellen Appel