25-02-2017

De Amerikaans-Nederlandse sopraan Roberta Alexander zal op 9 september 2017 ten langen leste haar debuut maken bij De Nationale Opera in het Muziektheater.

Artistiek directeur Pierre Audi van DNO heeft na zo’n dertig jaren de goedheid gehad om in zijn laatste seizoen op de valreep Roberta Alexander nog te engageren. Zij zal in de eerste akte van ‘La Forza del Destino’ van Verdi te horen zijn als de bediende Curra.

Roberta Alexander studeerde vanaf 1969 aan de University of Michigan in Ann Arbor en daarna bij Herman Woltman op het Conservatorium van Den Haag. Als lid van de Operastudio maakte zij haar professionele operadebuut op 14 februari 1975 als Fanny in ‘La Cambiale di Matrimonio’ van Rossini bij De Nederlandse Operastichting. Later dat jaar zong zij op 16 december 1975 de rol van Ein Mädchen in de wereldpremière van ‘Der Kaiser von Atlantis’ van Viktor Ullman bij De Nederlandse Operastichting.

Roberta Alexander maakte haar debuut in de Metropolitan Opera van New York op 3 november 1983 als Zerlina in ‘Don Giovanni’. In de Met zong zij tot en met 1991 acht verschillende rollen in 78 voorstellingen; Bess in ‘Porgy and Bess’, de titelrol in ‘Jenůfa’, Vitellia in ‘La Clemenza di Tito’, Mimì in ‘La Bohème’, Antonia in ‘Les Contes d’Hoffmann’, de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ en Donna Elvira in ‘Don Giovanni’.

Zij zong in 1984 voor het eerst in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini. In 1985 was zij voor het eerst te horen in Wenen in het Theater an der Wien als Cleopatra in ‘Giulio Cesare’ van Händel. Een jaar later trad zij op 8 december 1986 voor het eerst op in de Wiener Staatsoper als Elvira in ‘Don Giovanni’. Als de 5. Magd in ‘Elektra’ van Richard Strauss trad Roberta Alexander op 18 mei 2014 voor het eerst op in de Scala van Milaan en maakte zij op 14 april 2016 na exact 25 jaren – op vier dagen na – haar comeback in de Metropolitan Opera.