20-02-2017

De opera ‘Edward II.’ van Andrea Lorenzo Scartazzini beleefde op 19 februari 2017 zijn wereldpremière in de Deutsche Oper van Berlijn.

‘Edward II.’ is een opera van de Zwitserse componist Andrea Lorenzo Scartazzini (Basel, 1971) op een libretto van Thomas Jonigk. Het verhaal gaat over Edward II van Caernarfon (1284-1327), koning van Engeland van 1307 tot 1327. In 1308 trouwde hij met Isabelle, de dochter van de Franse koning Philippe IV. Uit het huwelijk met Isabelle kwamen vier kinderen voort, maar het huwelijk zou geen succes worden. Eduard verwaarloosde zijn vrouw en er gingen geruchten dat hij homoseksueel zou zijn, aangezien hij het gezelschap van mannen prefereerde, waaronder de Franse edelman Piers Gaveston, Roger d’Amory en Hugh le Despenser.

Edward was geen sterk bestuurder en had een voorliefde voor vermaak. De strijd met de Schotten, die zijn vader had ingezet, liet hij versloffen. Hij liet het bestuur liever aan anderen over. In januari 1327 werd Edward op beschuldiging van incompetentie en allerlei wangedrag gedwongen af te treden ten gunste van zijn 14-jarige zoon Edward III, waarbij de feitelijke macht werd uitgeoefend door zijn vrouw Isabelle en haar geliefde Roger Mortimer. Edward II werd vermoord in september 1327 in Berkeley Castle.

Het leven van Edward II werd al in diverse toneelstukken, films, balletten vereeuwigd, waaronder ‘Edward II’ van Christopher Marlowe en de film ‘Edward II’ van Derek Jarman uit 1991. Nu komt de tragische koning als operafiguur op het toneel van de Deutsche Oper Berlin. De regie van ‘Edward II.’ is in handen van Christof Loy, de muzikale leiding heeft dirigent Thomas Søndergård en de titelrol wordt gezongen door Michael Nagy.

Lees in Der Tagesspiegel

© Martin Müller