19-02-2017

De Jiddisch-Cubaanse opera ‘Hatuey: Memory of Fire’ van de componist Frank London beleeft zijn wereldpremière op 3 maart 2017 in Havana.

‘Hatuey: Memory of Fire’ is door Frank London gecomponeerd op een libretto van Elise Thoron, dat is gebaseerd op een Jiddisch gedicht uit 1931 van Oscar Pinis. Het verhaal gaat over Hatuey, het opperhoofd van de Taíno op het eiland Hispaniola aan het begin van de 16e eeuw. Tegenwoordig is Hatuey een soort van legende vanwege zijn verzet tegen de Spanjaarden (met name bij hun verovering van het eiland Cuba). Hij geldt als de eerste verzetsstrijder tegen het kolonialisme in de Nieuwe Wereld en het bewind van Fidel Castro vereert hem als “Cuba’s Eerste Nationale Held”. Oscar Pinis was een Oekraïense asielzoeker, die vluchtte naar Cuba, daar Jiddische kranten opmaakte en zich later Ascher Penn noemde.

De opera ‘Hatuey: Memory of Fire’ is geschreven voor het Cubaanse ensemble Opera de la Calle bestaande uit gitaar, bas, drie keyboards en vijf slagwerkers. De meeste Jiddische passages uit de opera werden uiteindelijk voor de toegankelijkheid in het Spaans vertaald. De Joodse populatie van Cuba daalde na de revolutie van 1959 en er wonen naar schatting nog zo’n 1500 Joden op het eiland.

Lees in The New York Times

© Anya Roz