09-02-2017

Op 8 januari 2017 is de Zweedse tenor Nicolai Gedda overleden.

Nicolai Gedda werd op 11 juli 1925 als Harry Gustaf Nikolaj Gädda in Stockholm geboren. Hij maakte zijn operadebuut in 1952 in Stockholm met de rol van Chapelou in ‘Le Postillon de Lonjumeau’ van Adam. De dirigent Herbert von Karajan ontdekte hem en introduceerde hem in de Scala van Milaan, waar hij op 11 februari 1953 zijn debuut maakte als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Het jaar daarop debuteerde hij aan de L’Opéra van Parijs in ‘Oberon’ van Carl Maria von Weber en in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Duca in ‘Rigoletto’ van Verdi.

Hij zong voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York op 1 november 1957 in de titelrol van de opera ‘Faust’ van Gounod en zong in de Met tot en met 1983 in 28 rollen. In de Met zong hij op 15 januari 1958 ook de rol van Anatol in de wereldpremière van de opera ‘Vanessa’ van Samuel Barber.

Nicolai Gedda maakte zijn Nederlandse debuut in de eerste geënsceneerde opvoering in Nederland van ‘Benvenuto Cellini’ van Berlioz op vrijdag 16 juni 1961 in de Stadsschouwburg van Amsterdam bij De Nederlandsche Opera. In het kader van het Holland Festival dirigeerde George Prêtre en was de regie in handen van Marcel Lamy, destijds directeur van de Opéra-Comique van Parijs.

Gedda was nog tot achter in de zeventig actief als zanger. Hij verzorgde op 17 juli 1997 op zijn 72ste nog een optreden in de Robeco-serie in het Concertgebouw van Amsterdam met opera- en operette-aria’s en liederen van Gounod, Grieg, Donizetti, Richard Strauss, Johann Strauss jr. en Lehár.

De stem van Nicolai Gedda is vastgelegd op ontelbare studio-opnamen. Voor het label Chandos nam hij in mei 2001 nog de rol van L’Imperatore Altoum in ‘Turandot’ van Puccini op en in juni 2003 de rol van Gran Sacerdote in ‘Idomeneo’ van Mozart. Het label Warner bracht op 25 mei 2015 een box met tien CDs uit van Nicolai Gedda in operetterepertoire.

Nicolai Gedda overleed op 91-jarige leeftijd in Lausanne.

Lees in France Musique