08-02-2017

Op 6 februari 2017 is de Duitse componist Michael Hirsch overleden.

Michael Hirsch werd op 2 maart 1958 in München geboren en studeerde compositie bij Josef Anton Riedl en Dieter Schnebel.

Hij schreef diverse opera’s, waaronder ‘Das stille Zimmer’ (Bielefeld, 2000), ‘Tragicomedia’ (Stuttgart, 2009). Andere werken van Hirsch voor muziektheater zijn de korte opera ‘La Didone Abbandonata’ voor twee zangers en ensemble (2004), de hotelopera ‘Eines schönen Tages’ (2005), de korte opera ‘Die Klage des Pleberio’ voor bariton en ensemble (2005), de korte opera ‘Celestina im Gespräch mit Sich Selbst’ voor tenor en ensemble (2006) en de metro-opera ‘Stationendrama’ voor drie solisten, acteur, figuranten en klein ensemble (2007).

Naast muziektheater componeerde Hirsch ook instrumentale muziek en hoorspelen en trad hij op als uitvoerende. Zijn composities werden gespeeld tijdens de Donaueschinger Musiktagen, het Festival Musica Viva in München, het Ultraschall-Festival in Berlijn, bij MaerzMusik in Berlijn en het Eclat-Festival in Stuttgart.

Hirsch woonde sinds 1981 in Berlijn. Op 28 januari 2017 beleefde zijn opera ‘Dido’ nog zijn wereldpremière bij de Deutsche Oper Berlin. Het was het eerste werk van Hirsch, dat bij de Deutsche Oper Berlin in première ging.

Lees in Frankfurter Allgemeine

© Deutsche Oper Berlin