05-02-2017

De Oostenrijkse bas-bariton Otto Edelmann werd op 5 februari 1917 in Wenen geboren.

Otto Edelmann studeerde zang in Wenen bij Gunnar Graarud en maakte zijn debuut in Gera in de titelrol van ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Hij debuteerde in de Wiener Staatsoper op 6 januari 1948 als Un Frate in ‘Don Carlos’ van Verdi en zou tot 1977 bij het gezelschap blijven zingen (zijn laatste optreden als Waldner in ‘Arabella’). Hij trad voor het eerst op in Bayreuth in 1951 als Hans Sachs in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ tijdens de heropening van het festival na de Tweede Wereldoorlog. Op 11 november 1954 zong hij voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York als Hans Sachs. De Wagner-rollen en Ochs in ‘Der Rosenkavalier’ zou hij in de Met tot en met 1976 blijven zingen. Tevens vertolkte hij de rol van Ochs in de eerste voorstellingen in het nieuwe Festspielhaus van Salzburg in 1960.

Otto Edelmann overleed op 14 mei 2003 in Wenen. Zijn zoons Peter en Paul-Armin Edelmann zijn eveneens baritons.

Kijk op YouTube

© Bayreuther Festspiele