31-01-2017

Op 30 januari 2017 is de Amerikaanse danseres, actrice, choreografe en schilderes Marta Becket overleden. Zij richtte in 1967 het Amargosa Opera House van Death Valley Junction in Californië op.

Marta Becket werd op 9 augustus 1924 in New York geboren. Zij studeerde dans, piano en kunst en al jong trad zij op op Broadway en in de Radio City Music Hall van New York.

In de lente van 1967 kampeerde zij met haar echtgenoot in Death Valley toen zij vanwege een lekke band genoodzaakt werden naar Death Valley Junction te gaan. Daar ontdekten zij een verlaten theater net over de grens van Nevada, zo’n 95 mile van Las Vegas. De volgende dag huurden zij het gebouw voor $45 per maand.

Marta Becket gaf haar eerste optreden in het theater op 10 februari 1968 voor zo’n twaalf mensen. Zij had de productie zelf vervaardigd, inclusief de kostuums en de choreografie. In de jaren daarna gaf zij in het theater elke maandag, vrijdag en zaterdag optredens, ook al waren er geen bezoekers. Dit loste zij op door op de wand toeschouwers te schilderen.

De producties van Marta Becket werden al snel beroemd en de danseres in de woestijn werd door talrijke tijdschriften, kranten en televisieprogramma’s geportretteerd. De documentaire ‘Amargosa’ uit 2000 won een Emmy en een Oscarnominatie. In 2006 werd haar autobiografie ‘To Dance on Sands’ gepubliceerd.

Marta Becket gaf haar afscheidsvoorstelling op 12 februari 2012 op 87-jarige leeftijd. Daarna gaf zij het podium vrij aan dansers voor gastoptredens en kwam het theater in handen van een non-profit organisatie.

Lees in Las Vegas Review Journal