20-01-2017

De Hongaarse dirigent Adam Fischer is benoemd tot erelid van de Wiener Staatsoper.

Adam Fischer werd op 9 september 1949 in Boedapest geboren. Hij studeerde compositie en directie in zijn geboortestad en zette zijn studie voort bij Hans Swarowsky in Wenen. In 1973 won hij het Cantelli-concours in Milaan en werd korrepetitor bij de Oper Graz.

Fischer werkte als Erster Kapellmeister in operahuizen in Helsinki, Karlsruhe en München en werd vervolgens Generalmusikdirektor bij het Theater Freiburg. Tussen 1987 en 1992 was hij Generalmusikdirektor van het Staatstheater Kassel en in 2000 had hij deze functie gedurende vijf jaren bij het Nationaltheater van Mannheim. Daarnaast leidde hij sinds 1998 het Deens Nationale Kamerorkest tot de ontbinding van het orkest in 2014. Verder was Fischer vele jaren chefdirigent van de Hongaarse Staatsopera.

Adam Fischer maakte zijn debuut in de Wiener Staatsoper op 13 september 1980 met ‘Otello’ van Verdi en dirigeerde er tot nu toe al meer dan 300 voorstellingen.

Lees in Magazin Klassik

© Susanne Diesner