13-01-2017

Op 12 januari 2017 is de Servische sopraan Dorbila Bogošević in Belgrado overleden.

Dobrila Bogošević werd op 20 augustus 1929 in Uroševcu geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij met haar familie door de Nazi’s gearresteerd en werden uiteindelijk haar broer en vader doodgeschoten. Tijdens hun verblijf in de gevangenis werd door de bezetter al hun bezittingen op een veiling verkocht.

Na de Tweede Wereldoorlog ging Dobrila Bogošević naar de Academie voor Muziek in Belgrado en studeerde zij aan het Conservatorium van Zagreb. In 1952 werd zij ensemblelid van het Nationale Theater in Belgrado, waar zij bleef tot aan haar pensionering. In 1956 won zij nog de derde prijs op het internationale zangconcours van Verviers.

Tot haar repertoire behoorden hoofdrollen in ‘Rigoletto’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Boris Godoenov’, ‘Un Ballo in Maschera’, ‘Faust’, ‘Don Pasquale’, ‘Ivan Soesanin’, L’Italiana in Algeri’, ‘Carmen’, ‘La Bohème’ en ‘Lucia di Lammermoor’.

Lees in Nezavisne Novine