05-01-2017

Op 5 januari 2017 is de Franse sopraan Geori Boué overleden.

Géori Boué werd als Georgette Boué geboren op 16 oktober 1918 in Toulouse en studeerde solfège, piano, harp en zang aan het conservatorium van haar geboortestad. Zij maakte haar debuut op 16-jarige leeftijd in 1934 in het Capitole de Toulouse met bijrollen als Urbain in ‘Les Huguenots’, Siebel in ‘Faust’, Stéfano in ‘Roméo et Juliette’ en zong al snel grotere partijen als de titelrol in ‘Mireille’ en Micaëla in ‘Carmen’.

Haar debuut in de Opéra-Comique van Parijs maakte zij in 1939 als Mimì in ‘La Bohème’ en daarnaast zong zij er rollen als Lakmé, Manon en Ciboulette. Haar debuut in het Palais Garnier vond plaats in 1942 als Marguerite in ‘Faust’ en vervolgens zong zij daar rollen als Juliette in ‘Roméo et Juliette’, Salomé in ‘Hérodiade’, Gilda in ‘Rigoletto’, Desdemona in ‘Otello’, Tatiana in ‘Jevgeni Onjegin’ en de titelrollen in ‘Thaïs’, ‘Louise’, ‘La Traviata’, ‘Tosca’ en ‘Madama Butterfly’.

Géori Boué vertolkte tevens in 1943 de titelrol in de film ‘La Malibran’ van Sacha Guitry. Zij trouwde in mei 1944 met de Franse bariton Roger Bourdin. Haar buitenlandse carrière bracht haar naar operahuizen als het Liceu in Barcelona, La Scala in Milaan en het Bolshoi in Moskou en steden als Mexico, Rio de Janeiro en Chicago. In 1970 trok zij zich terug van het operatoneel.

Haar stem is vastgelegd op plaatopnamen van de opera’s ‘Faust’, ‘Thaïs’, ‘L’Aiglon’, ‘Angélique’, ‘Véronique’, ‘Les Contes d’Hoffmann’ en ‘L’Heure Espagnole’ en de operette ‘Paganini’.

Lees in Forum Opéra